Uitstekende start EK-voorbereiding Nederlands Damesteam

Het Nederlands Damesteam is de voorbereiding op het Europees Kampioenschap uitstekend begonnen met een flitsende 38-26 zege op Japan. De ploeg van bondscoach Helle Thomsen was in Eindhoven oppermachtig en had bij het rustsignaal al een 18-10 voorsprong opgebouwd.

Japan is over het algemeen een lastig te bestrijden opponent voor het Nederlands Damesteam. Een jaar geleden tijdens het wereldkampioenschap in Duitsland won Oranje in de achtste finale met veel moeite pas na verlenging met 26-24. Bij de laatste drie ontmoetingen tegen het Aziatische land was het verschil halverwege nooit meer dan één doelpunt.

Van spanning was nu absoluut geen sprake. Nederland domineerde het duel van het begin tot het einde. Er waren nog geen vijf minuten gespeeld en de Japanse coach werd al gedwongen om de eerste time-out te benutten. Oranje was door drie keer Nycke Groot en twee maal Debbie Bont al uitgelopen naar een 5-1 voorsprong.

Na de onderbreking liep Oranje zelfs uit naar 8-1 door treffers van Kelly Dulfer en opnieuw Nycke Groot (twee keer). Het Nederlands Damesteam verdedigde compact en gaf nauwelijks kansen weg. In het tweede deel voor de pauze kreeg Japan iets meer vat op het Nederlandse spel maar de achterstand was nog steeds enorm.

Ook na de hervatting bepaalde Oranje het wedstrijdbeeld en was er een ongelijke strijd. Nederland liep zelfs verder weg van de Aziatische ploeg wat uiteindelijk resulteerde in een zege met twaalf goals verschil.

Nycke Groot was de opvallendste speelster bij Oranje. De opbouwspeelster scoorde maar liefst veertien keer. Daarmee verbeterde ze haar persoonlijk record in het Nederlands Damesteam ruim. Nycke Groot scoorde drie keer eerder tien doelpunten in één wedstrijd. Dat was in 2010 tegen Brazilië, in 2014 tegen Frankrijk en de laatste keer dit jaar vlak voor de zomer tegen Wit-Rusland. Ook Jasmina Janković wist het Japanse doel te treffen. De keepster van Oranje staat inmiddels op vijf interlandgoals.

Bij het Nederlands Damesteam maakte Lene Rantala tegen Japan als keeperstrainer voor het eerst deel uit van het het begeleidingsteam. De ervaren keepster behoorde jarenlang zelf tot de wereldtop en won met Denemarken maar liefst drie Europese titels (1994, 1996 en 2002), één wereldkampioenschap (1997) en twee olympische titels (1996 en 2000). Met haar club Larvik won ze bovendien in 2011 de EHF Champions League.

Het Nederlands Damesteam heeft ook de tweede oefeninterland tegen Japan in de voorbereiding op het Europees Kampioenschap in Frankrijk overtuigend gewonnen. Na de flitsende 38-26 overwinning op donderdag werd het nu 28-17 voor Oranje.

Na de duidelijke zege een dag eerder was het krachtsverschil tussen Nederland en Japan opnieuw enorm. De overduidelijke zege was des te knapper omdat de ploeg van bondscoach Helle Thomsen op een paar speelsters na louter bestond uit jeugdige, talentvolle speelsters voor de toekomst.

Maar liefst drie speelsters maakten voor het eerst hun opwachting in het Nederlands Damesteam. Voor zowel Bo van de Wetering, Tessa van Zijl als Nikita van der Vliet was het de eerste officiële interland in Oranje.

In de rijke geschiedenis van het Nederlands Handbal Verbond (NHV) maakten eerder vier speelsters hun debuut tegen Japan. Marian Schutte en Hannie de Kok waren in 1973 in Hoogeveen de eersten. In 2007 volgden Laura van der Heijden en Sharina van Dort in Raalte. Laura van der Heijden maakt elf jaar later nog steeds deel uit van het Nederlands Damesteam. De opbouwspeelster speelde gisteren haar 188ste interland voor Oranje en kreeg, net als andere ervaren speelsters, vandaag vrijaf.

Zelden kwam er zo’n jong en onervaren Nederlands Damesteam in actie. De beide keepsters Kristy Zimmerman en Rinka Duijndam hadden samen slechts vijf interlands achter hun naam. Larissa Nüsser, Merel Freriks, Dione Housheer en Anouk Nieuwenweg hadden voor de wedstrijd tegen Japan allemaal zes interlands of minder gespeeld. Delaila Amega was met tien gespeelde wedstrijden in het Oranjeshirt ook een relatieve nieuwkomer.

De jeugdige talenten zorgden voor furore door verrassend eenvoudig Japan kansloos te laten. Vanaf het begin was Nederland zeer doeltreffend en werden er in verdedigend opzicht in een gesloten dekking gespeeld en weinig kansen weggegeven. Na de eerste snelle Japanse treffer reageerde Oranje sterk en in een mum van tijd was het 3-1 na treffers van Merel Freriks, Delaila Amega en Dione Housheer.

Na 5-2 kwamen de Aziaten, die in voorbereiding zijn op het Aziatisch Kampioenschap en volgend jaar het WK organiseren, via twee benutte strafworpen van Nozomi Hara en een geslaagde doelpoging van Aya Yokoshima naast Oranje: 5-5. Dat was tevens de laatste keer dat Japan op gelijke hoogte stond.

In het tweede deel voor de pauze liep Oranje langzaam weg en kregen de bezoekers geen kans. Bij het rustsignaal was de voorsprong al opgelopen naar 15-8. Ook na de hervatting was Nederland heer en meester. Oranje verwende het publiek met een enorme dosis strijdlust en prachtige acties die veelal een doelpunt opleverden. Het verschil liep zelfs op tot twaalf doelpunten. Aya Yokoshima bepaalde de eindstand op 28-17.

Merel Freriks was met zes doelpunten topscorer bij het Nederlands Damesteam. De beide keepsters Rinka Duijndam en Kirsty Zimmerman konden op een geweldige wedstrijd terug kijken. Kirsty Zimmerman keerde zelfs drie strafworpen.