Uitstekende EK-start Nederlands Damesteam

Het Nederlands Damesteam is het Europees Kampioenschap in Frankrijk uitstekend begonnen. Na een gelijkopgaande eerste helft (11-11 met de rust) werd Hongarije met 28-25 verslagen.

De kantine van de Hoepel was weer omgebouwd tot VIP-tribune. De nieuwe beamer zorgde voor haarscherp beeld. Het geluid was perfect en de pepernoten stonden klaar. Allemaal ingrediënten voor een perfecte handbalmiddag.

Het was alweer drie jaar geleden dat het Nederlands Damesteam een groot toernooi met een overwinning begon. Bij de laatste drie titeltoernooien startte Oranje steeds met een nederlaag. Zowel bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (14-18 tegen Frankrijk), het EK 2016 (27-30 tegen Duitsland) en het WK 2017 (22-24 tegen Zuid-Korea) werd verloren.

In L’Axone in Montbéliard liet de ploeg van bondscoach Helle Thomsen een sterke en zelfverzekerde indruk achter. De ploeg was de laatste weken met de nodige tegenvallers geconfronteerd maar reageerde daar tegen Hongarije verrassend goed op.

Nederland kwam goed uit de startblokken. Nadat Nadine Schatzl de openingstreffer namens Hongarije voor haar rekening nam, zorgden Laura van der Heijden, Kelly Dulfer en Jessy Kramer voor een 1-3 voorsprong. Nederland verdedigde prima en pas halverwege de eerste helft kwam Hongarije weer op voorsprong nadat het Nederlands Damesteam in deze periode problemen had met scoren vanuit de tweede lijn.

Oranje herstelde zich knap en nog voor het wisselsignaal was de 9-6 achterstand weggewerkt en de stand weer in evenwicht. Zo zorgde Estavana Polman vanuit de linkerhoek voor de aansluitingstreffer tot 11-10. Nadat Lois Abbingh vervolgens een strafworp miste, scoorde Nycke Groot wel vanaf zeven meter en werd de ruststand op 11-11 bepaald.

Direct na de hervatting scoorde Hongarije via Gabriella Tóth 12-11 maar dat was tevens de laatste keer dat de opponent aan de goede kant van de score stond. Via Angela Malestein, Nycke Groot en Lois Abbingh was de achterstand in een mum van tijd weggewerkt: 12-14.

Tot twaalf minuten voor het einde dicteerde het hard werkende Nederlands Damesteam de wedstrijd en had het steeds een voorsprong van twee, drie doelpunten. Het leek heel even de verkeerde kant op te gaan nadat Hongarije door drie doelpunten op rij via Anna Kovács, Noémi Háfra en Anikó Kovacsics op gelijke hoogte kwam: 22-22.

De ploeg van bondscoach Helle Thomsen toonde veerkracht en raakte niet in de war van deze tegenvaller. Door fraaie acties van Debbie Bont, Kelly Dulfer en Laura van der Heijden nam Nederland weer afstand: 22-25.

In deze fase was ook keepster Tess Wester belangrijk met een aantal fraaie reddingen. De twee goals van Kelly Dulfer zorgden ervoor dat de zege niet meer in gevaar kwam: 22-27. Kelly Dulfer maakte indruk aan de cirkel met vijf doelpunten uit evenveel pogingen. Voor de verdedigingsspecialiste waren de vijf gescoorde doelpunten tevens een persoonlijk record. In de 91 hiervoor gespeelde interlands had Dulfer nooit meer dan vier goals in een wedstrijd gemaakt.

Morgenavond spelen de Oranje dames hun tweede poulewedstrijd tegen Spanje. Vanaf 21:00 uur is de kantine weer open voor alle handbalfans.