Een aantal jaar geleden heeft het NHV de speelwijze van de jeugd aangepast om het spel beter te laten aansluiten bij de belevingswereld en bewegingsdrang van kinderen. Het spel ‘groeit’ met de kinderen mee naar het volwassen handbal.
Om de visie vorm te geven is een speelwijze met regels ontwikkeld. Daar zit echt een hele grote uitdaging; hoe vang je een visie in spelregels? De visie is aanvallen om snel tot een doelpoging te komen, verdedigen om de bal te veroveren.
Wij NHV hebben destijds gemeend door een maximum aantal te verbinden aan de verdedigers die binnen de 9 meter mogen komen, je automatisch offensief gaat verdedigen om de bal te veroveren. In de uitleg in de flyer heeft het NHV gesteld; maximaal 2 verdedigers tussen de 6 en 9 meter. In de praktijk wordt dit regelmatig uitgelegd als: er staan altijd 2 verdedigers opgesteld binnen de 9 meter, de drie anderen staan hier vlak voor. Soms mogen de 3 voorste iets vrijer op zoek naar de bal. Het stukje verdedigen om de bal te veroveren wordt vergeten. In de praktijk blijkt deze regel dus niet of in ieder geval te weinig bij te dragen aan de visie; verdedigen om de bal te veroveren.
We veranderen deze regel in: iedereen speelt verplicht 1 op 1 om op eigen helft zo snel mogelijk de bal te veroveren. Verdedigers hebben oog voor zowel de bal als de tegenstander. Op deze wijze is er geen sprake van mandekking, wat niet mag, waarbij je alleen oog hebt voor de tegenstander.
Voor (sommige) trainers/coaches (en ouders) misschien een grote aanpassing. Je moet de volwassen speelwijze met posities los laten. Kinderen coachen op de vaardigheden storen en vrijlopen, ruimtes zien en gebruiken. Het spel ziet er heel anders uit dan het volwassen handbal en dat is prima. Kinderen leren op deze manier juist heel veel en zullen daar later ook veel profijt van hebben. Om de trainers en coaches te ondersteunen is het boekje Jeugdleiding beschikbaar. Je kunt je ook aanmelden voor de module E-D jeugd van de HT2 opleiding. Op YouTube zijn twee filmpjes beschikbaar: aanvallen en verdedigen bij E-jeugd.