Loting EK 2022 voor Oranjeheren bekend

De TeamNL Handbalheren spelen bij het EK volgend jaar in groep B met Portugal, Hongarije en IJsland. De ploeg van de IJslandse bondscoach Erlingur Richardsson speelt alle poulewedstrijden in Boedapest. Het EK wordt van 13 tot en met 30 januari 2022 georganiseerd in gastlanden Hongarije en Slowakije.

Op het vorige EK, in januari 2020, was Oranje er voor het eerst in de geschiedenis bij. De ploeg maakt zich nu na een uitstekende kwalificatiereeks op voor het tweede EK. In de kwalificatie poule eindigde Nederland op een tweede plaats met evenveel punten als nummer één Slovenië.

De landen die Nederland treft in de poule zijn twee jaar geleden op het Europees Kampioenschap hoger geëindigd dan de Oranjeheren. Portugal werd zesde, Hongarije pakte plek negen en IJsland eindigde op de elfde plaats. Nederland ging na drie wedstrijden naar huis met een zeventiende plek. Tegen de latere kampioen Spanje en Duitsland werd verloren, op Letland boekte het team een overwinning.

Bondscoach Erlingur Richardsson geeft een eerste reactie op de loting: “Onze tegenstanders zijn allemaal sterke teams. Op een goede dag kunnen wij ze verslaan, dan moeten wij wel 100% geven.”

Het EK wordt van 13 tot en met 30 januari 2022 georganiseerd in gastlanden Hongarije en Slowakije. De speelsteden zijn Bratislava (poulefase en Main Round), Kosice (poulefase) in Slowakije; Debrecen (poulefase), Szeged (poulefase) en Boedapest (poulefase, Main Round en finale weekend) in Hongarije.

Loting EK:
Groep A (Debrecen, Hongarije): Slovenië, Denemarken, Noord-Macedonië, Montenegro
Groep B (Budapest, Hongarije): Portugal, Hongarije, IJsland, Nederland
Groep C (Szeged, Hongarije): Kroatië, Servië, Frankrijk, Oekraïne
Groep D (Bratislava, Slowakije): Duitsland, Oostenrijk, Wit-Rusland, Polen
Groep E (Bratislava, Slowakije): Spanje, Zweden, Tsjechië, Bosnië en Herzegovina
Groep F (Kosice, Slowakije): Noorwegen, Slowakije, Rusland, Litouwen

Wedstrijdschema Nederland:
13 januari: 
Hongarije – Nederland
16 januari: IJsland – Nederland
18 januari: Nederland – Portugal