Jeugdhandbal tot en met 12 jaar nieuwe stijl!

Waarom jeugdhandbal verandert!
Het jeugdhandbal veranderen is geen doel op zich. De sport aantrekkelijker, leuker en vooral kindvriendelijker maken wel. De werkgroep talentontwikkeling van het NHV werkt sinds 2012 aan het plan dat deze cultuurverandering binnen de handbalsport mogelijk moet maken. Er is een nieuwe speelwijze ontwikkeld, die de basis legt voor een betere ontwikkeling van de kinderen én aansluit bij de handbalvisie van nu. Onder het motto ‘Spelplezier voorop’ zijn er sinds 2014 nieuwe spelregels bedacht voor het handbal in de D-, E-, F- en H-jeugd. Bij het bedenken van de nieuwe handbalvisie voor kinderen t/m 12 jaar is door de werkgroep onder meer gekeken naar vernieuwingen in andere handballanden en bij andere (bal- en team)sporten.

Jeugdhandbal nieuwe stijl Kinderen tot en met 12 jaar spelen handbal op een anderen manier dan het volwassen handbal. De regels zijn per categorie aangepast om het spel beter te laten aansluiten bij de belevingswereld en bewegingsdrang van de kinderen. Plezier en veelzijdig bewegen staan centraal. De verschillende speelwijzen in F-, E- en D- jeugd leiden stap voor stap richting het volwassen handbalspel.

11-12 jaar D-jeugd
In de nieuwe speelwijze wordt offensief gespeeld. Het doel van verdedigen is: de bal veroveren. De teams mogen met maximaal 3 verdedigers binnen de 9 meter lijn staan.

  • Klik hier voor een filmpje over de nieuwe speelwijze
  • Klik hier voor een filmpje over aanvallen
  • Klik hier voor een filmpje over verdedigen
  • Klik hier voor een leaflet met de handbalregels D-jeugd

9-10 jaar E-jeugd Het offensief verdedigen gaat steeds beter bij de E-teams. We zien steeds meer beweging op het veld. Kinderen onderscheppen ballen en er is veel ruimte voor het maken van doelpunten! Veel vragen zijn binnen gekomen over de doelverdediger. Hoe lang mag deze op doel staan? Een keeper mag bij de E-jeugd maximaal 1 helft keepen. Wij adviseren gebruik te maken van hesjes in plaats van een keepershirt, dan kun je makkelijk en snel doorwisselen.
Een tweede, veel gestelde vraag betreft het contact maken. Bij de F-jeugd speel je zonder contact, in de D- en E-jeugd mag je contact maken in een 1 tegen 1 duel, mits dit volgens de regels gedaan wordt. Dus frontaal (recht voor je tegenstander) en met gebogen armen. Klemmen, duwen, trekken en vasthouden mag niet! Uitgangspunt van de verdediger moet altijd zo zijn dat hij gaat voor het veroveren van de bal. Dit kan alleen als de bal los is, dus tijdens tippen of pass tussen spelers.

  • Klik hier voor een filmpje over de nieuwe speelwijze
  • Klik hier voor een filmpje over aanvallen
  • Klik hier voor een filmpje over verdedigen
  • Klik hier voor een leaflet met de handbalregels E-jeugd

Begeleiders en ouders
Het begeleiden van een team kinderen onder 12 jaar is nog niet zo eenvoudig. Naast dat de regels bij het jeugdhandbal anders zijn dan bij het volwassen handbal, benader je ook de kinderen anders dan je bij een volwassen team zou doen. Naast een team met kinderen heb je ook met hun ouders te maken. Hoe ga je met iedereen om, hoe zorg je ervoor dat iedereen op tijd op het veld staat, hoe zorg je voor plezier bij alle betrokkenen? Allemaal vragen waarmee begeleiders van jeugdteams kunnen zitten.

Om de jeugd coaches, begeleiders en ouders een steuntje in de rug te bieden is het boekje Jeugdleiding samengesteld. Hierin vind je allerlei praktische tips, van leeftijdskenmerken tot rijschema’s. Het boekje is hier te downloaden als pdf document. Wij horen graag hoe jullie het gebruiken binnen de vereniging! Vragen en opmerkingen kunnen gemaild worden naar jeugdhandbal@handbal.nl.