Golie van HVW verrast de bond

Een bijzonder prestatie van Vloet afgelopen zondag. De goalie van de handbalsters van HVW stopte tegen Oktopus (17-13) vijf strafworpen achter elkaar.

In het handbal wordt een strafworp wel vaker gestopt door de keeper, maar vijf achter elkaar tegenhouden, dat komt zelden voor. Zelfs op het bondskantoor heerst verbazing. ‘Zoiets heb ik nog niet vaak gehoord’, zegt Pierre Jansen, coördinator talentontwikkeling van handbalbond NHV. ‘Dat heeft ze echt heel knap gedaan. Die spelers van Oktopus moeten op den duur, om het maar eens plat te zeggen, met poep in de broek klaar zijn gaan staan voor hun poging.”

Vloet hielp met haar reddingen de Wanroijse ploeg aan de 17-13 overwinning tegen de ploeg uit Eindhoven en hield haar team in de race om handhaving in de eerste klasse A. “Een strafworp wordt regelmatig gegeven, maar alleen als een echte doelkans wordt ontnomen”, zegt Jansen. “Het is bij een strafworp de bedoeling dat de aanvaller makkelijk kan scoren. De keeper kan eigenlijk alleen maar winnen, de aanvaller alleen maar verliezen.”

Een strafworp – een schot vanaf zeven meter – verdedigen in een doel van drie meter breed en twee meter hoog, is dus niet eenvoudig. Volgens Jansen moet Vloet daarom tijdens de wedstrijd in bijzondere vorm hebben gestoken. Ze heeft geweldige reflexen gehad en moet de tegenstanders goed kunnen lezen. Veel teams maken er een studie van om vooraf te weten waar geschoten kan worden. wat mogelijk ook meespeelde, is dat hoe meer er gemist worden, hoe meer de spanning bij de strafworpnemer toeneemt. Het is een psychologisch spelletje. Mooi dat een keeper in zo’n degradatieduel dan bepalend kan zijn.”

Tekst: de Gelderlander 15 maart 2017    Foto’s: www.tunnis.nl