Donkere wolken boven competitie

Bron: Handbal Inside

Er hangen donkere wolken boven de competitie van het NHV. Het besmettingscijfer blijft oplopen waardoor een nieuwe ingreep op de loer ligt.

Door twee duels in de BENE-League is reeds een streep gegaan. Positieve tests gooien roet in het eten waardoor spelen onverantwoord is. In het Brabants Dagblad liet de GGD eerder deze week echter optekenen dat er nog geen aantoonbaar bewijs is dat het spelen van wedstrijden zorgt voor een hoger besmettingscijfer.

Verspreiding in te dammen
Vorige week gingen alle acht duels in de eredivisie voor mannen niet door. Ook aankomend weekend vallen veel partijen in deze klasse en andere competities af. De reden hiervoor is een besmetting bij een van de partijen en een daaropvolgende periode van thuisquarantaine voor de hele trainingsgroep.

De handbalsport wordt net als bijvoorbeeld judo geschaard onder ‘nauw contact’. De GGD acht de kans op besmetting bij een contactsport aanwezig. Eerder besloot het kabinet reeds toeschouwers bij sportwedstrijden, zowel in de top als op amateurniveau, niet toe te laten om verspreiding van het coronavirus in te dammen. Ook sportkantines moeten tot eind deze maand dicht. Tevens is een mondkapjesplicht, op de training als de wedstrijddag, in de hal ingevoerd. Of de maatregelen voldoende zijn moet blijken. Steeds vaker vinden competitiewedstrijden door een besmetting geen doorgang of kiezen clubs ervoor tot aan de eerstvolgende persconferentie van het kabinet verenigingsbreed niet in actie te komen.

Teamsport
Nederland lijkt, in vergelijking met andere landen in Europa, slecht om te gaan met de voorschriften. Dit toont het stijgend aantal besmettingen in het land aan. Nieuwe maatregelen liggen op de loer en in competitieverband als team sporten staat op spanning.