Competities van start, publiek weer welkom

Bron: NOC*NSF 25-01-2022

Het kabinet heeft de maatregelen in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus verder versoepeld. Voor de sport betekent dit onder andere dat de competities kunnen worden hervat, publiek onder voorwaarden weer welkom is en dat de horeca op sportaccommodaties, ook onder voorwaarden, open mag tot 22.00 uur ’s avonds. De versoepelingen gaan in per 26 januari.

Twee weken geleden bood het kabinet de sport al meer ruimte door voor de binnen- en buitensporters onderlinge wedstrijden op de vereniging toe te staan, daar komen nu dus de competitiewedstrijden bij. 

De anderhalve meter afstandsregel blijft van kracht waar die de sportbeoefening niet in de weg staat en geldt ook voor en na het sporten. Het publiek, dat tussen 05.00 en 22.00 uur welkom is, moet die afstandsregel eveneens in acht nemen: als het publiek een vaste zitplaats heeft, mag een locatie zoveel plaatsen benutten als kan met de 1,5-meter-regel. En binnen maximaal 1.250 bezoekers hebben. 

Voor de binnensport is vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs vereist, bij de buitensport geldt dat voor de voorzieningen binnen. Er zijn uitzonderingen voor vrijwilligers en mensen die beroepsmatig op sportaccommodaties aanwezig moeten zijn. Mondkapjes zijn verplicht voor personen vanaf 13 jaar op binnensportlocaties, behalve tijdens het sporten, en voor binnenfaciliteiten van buitensportlocaties. Check alle regels voor de sport op de website van de Rijksoverheid.

In de horeca van de sportaccommodaties gelden de algemene horecaregels, waaronder de verplichting van een coronatoegangsbewijs vanaf 18 jaar, verplichte zitplaatsen, anderhalve meter afstand en een mondkapje bij verplaatsing.

De sport gaat zich met al die vrijwilligers keihard inspannen om dit op een verantwoorde manier in goede banen te leiden.

Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF

“Dit is een mooie volgende stap voor de sport”, vindt algemeen directeur Marc van den Tweel van NOC*NSF. “Uit onderzoek weten we dat bij 62% van de leden van sportclubs de motivatie afneemt als er geen competitie wordt gespeeld. Nu dat weer mogelijk is kunnen we de door de coronacrisis verontrustend lage sportdeelnamecijfers een boost geven, dat is van groot belang voor een gezonde samenleving.”

Niet alleen voor het sporten zelf komt meer ruimte, ook het verenigingsleven kan met de heropening van de sportkantines en het toelaten van publiek worden opgepakt. “Prachtig dat we elkaar weer op de sportvereniging kunnen ontmoeten. En er van sport mogen genieten. We hebben als sport met elkaar wel een grote verantwoordelijkheid om dit veilig en verantwoord in goede banen te leiden, daar spannen we ons met alle vrijwilligers keihard voor in.”