Met een prachtige derde plaats neemt het Nederlands Damesteam met opgeheven hoofd afscheid van het WK in Duitsland. In de wedstrijd om de derde plaats werd Zweden na een spannend duel met 21-24 verslagen. Halverwege stond de ploeg van bondscoach Helle Thomsen al met 8-14 voor.
Frankrijk werd wereldkampioen door Noorwegen in de finale met 23-21 te kloppen.
In de met 11.162 toeschouwers uitverkochte Barclaycard Arena in Hamburg was Oranje in de eerste tien minuten op achtervolgen aangewezen. Estavana Polman en Yvette Broch egaliseerden de achterstand, waarna Zweden via Olivia Mellegård en Carin Strömberg de Scandinavische ploeg voor de eerste keer op een voorsprong van twee treffers brachten: 4-2.
Daarna bepaalde het Nederlands Damesteam het wedstrijdbeeld. Yvette Broch mikte vanaf de cirkel raak voor de aansluitingstreffer, waarna Martine Smeets vanuit de hoek 4-4 voor haar rekening nam. Yvette Broch zorgde voor de eerste Nederlandse voorsprong in de wedstrijd. Estavana Polman was verantwoordelijk voor de vierde Nederlandse treffer op rij.
Tussendoor was Tess Wester nauwelijks te passeren. De beste keepster van het vorige WK liet in haar laatste optreden tijdens het WK haar klasse nog eens zien. In de eerste helft keerde ze maar liefst zes van de veertien op haar afgevuurde schoten. Het moyenne van 43% is van wereldniveau.
In het tweede deel voor het wisselsignaal liep Nederland verder weg van de Zweedsen. Angela Malestein, Yvette Broch en twee keer Lois Abbingh zorgden voor een voorsprong van vijf doelpunten: 6-11. Door twee treffers van de Zweedse sterspeelster Isabelle Gulldén werd het verschil teruggebracht tot drie: 8-11.
Nederland deelde vlak voor de pauze nog een flinke tik uit door de marge in de laatste twee minuten te verdubbelen. Eerst scoorde Lois Abbingh haar vierde en vijfde goal, Martine Smeets bepaalde de ruststand op 8-14.
In de tweede helft dreigde het, ondanks de ruime voorsprong, toch nog mis te gaan. Het begin was nog goed met twee snelle treffers van Lois Abbingh. Na 9-16 wist Oranje een kwartier niet te scoren. Zweden was wel effectief en scoorde maar liefst negen keer op rij: 18-16.
Het Nederlands Damesteam leek rijp voor de sloop maar juist op dat moment liet het zien dat het een hecht team is dat bereid is voor elkaar te knokken. Via Angela Malestein en Lois Abbingh werd het weer gelijk: 18-18. Vier minuten voor het einde keek Oranje nog tegen een 20-19 achterstand aan.
Estavana Polman en Angela Malestein waren in de beslissende minuten belangrijk voor Oranje. Estavana Polman maakte de gelijkmaker, waarna Angela Malestein Nederland op voorsprong zette: 20-21. Na twee goals van Estavana Polman was de wedstrijd beslist: 20-23. Isabelle Gulldén scoorde nog wel tegen maar Angela Malestein bepaalde de eindstand op 21-24.
Met de derde plaats bevestigde het Nederlands Damesteam dat het tot de mondiale top behoort. Oranje presteerde voor de vierde keer op rij uitstekend bij een titeltoernooi. Na het WK 2015 in Denemarken (tweede plaats), Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro (vierde plaats) en het EK 2016 in Zweden (tweede plaats) eindigde Oranje bij het WK 2017 in Duitsland wederom bij de topteams. Naast Nederland slaagde alleen Noorwegen er in om bij de laatste vier grote toernooien steeds de halve finale te bereiken.
Ondanks dat de ploeg niet de topvorm had zoals bij het laatste WK en EK werd toch het finaleweekend bereikt. ,,In de aanloop naar het WK wisten we al dat we niet de vorm van een jaar geleden hadden. Bovendien hadden we te maken met blessures en zwangerschap. Het feit dat we toch in het finaleweekend in Hamburg staan, zegt veel over de kwaliteit en de mentaliteit’’, aldus bondscoach Helle Thomsen.
,,We maakten kans op brons en wilden winnen. We horen bij de top-4 van de wereld en die bronzen plak is fantastisch. Helle Thomsen keek tevreden terug op het WK. ,,We hadden het zwaar omdat we niet op ons best waren. Maar anderzijds zag je een aantal meiden echt knokken en nooit opgeven. De meiden zijn echt geweldig. Dit is een heerlijke groep’’.
Zweden-Nederland 21-24 (8-14).
Zweden: Johanna Bundsen, Filippa Idéhn; Ulrika Toft Hansen, Olivia Mellegård (3), Emma Ekenmann-Fernis, Carin Strömberg (1), Jamina Roberts (2), Louise Sand (1), Daniela Gustin, Johanna Westberg (1), Anna Lagerquist (3), Isabelle Gulldén (7), Hanna Blomstrand (3), Nathalie Hagman, Sabina Jacobsen, Jenny Alm.
Nederland: Jasmina Janković, Tess Wester; Jessy Kramer, Laura van der Heijden, Debbie Bont, Lois Abbingh (8), Danick Snelder, Lynn Knippenborg, Yvette Broch (4), Nycke Groot, Kelly Dulfer, Martine Smeets (3), Charris Rozemalen, Angela Malestein (4), Pearl van der Wissel, Estavana Polman (5).
Scheidsrechters: Viktoriia Alpaidze/Tatiana Berezkina (Rusland).
Strafminuten: 6’ – 12’ (Roberts 2’, Westberg 2’, Lagerquist 2’ – Bont 2’, Abbingh 2’, Broch 6’, Groot 2’). Diskwalificatie: Broch.
Strafworpen: 4/3 – 1/1.