Weer geen Daags na de Tour in Boxmeer

Bron: Peel en Maas

De Boxmeerse profronde Daags na de Tour gaat ook dit jaar niet door. De coronamaatregelen zijn de spelbrekers. Die zijn in juli naar verwachting nog dusdanig streng, dat het houden van een wielerronde waar enkele tienduizenden toeschouwers op af komen, een schier onmogelijke zaak is.

“Daarom kunnen we niet anders besluiten dan een streep door Daags na de Tour zetten”, legt een teleurgestelde rondebaas Pierre Hermans uit. Maar tegelijkertijd kijkt hij ook door een realistische bril en weet dar er alles aan gedaan is om afgelasting te voorkomen. “Tot op het hoogste niveau is door burgemeester Karel van Soest overleg gevoerd”, zegt Hermans. “Met de Veiligheidsregio had Van Soest intensief contact en ook sprak hij met minister Grapperhaus. De datum van de ronde, dit jaar maandag 19 juli, komt simpelweg te vroeg. In die periode moeten bezoekers nog allemaal bij de entree van het parcours worden gecontroleerd en wie binnen is zal daarbij de anderhalvemetermaatregel in acht moeten nemen. Dat wordt een ondoenlijk zaak zodat alleen afgelasten nog overblijft.”

Het is voor het tweede jaar op rij dat Daags na de Tour vanwege covid-19 van de kalender wordt gehaald. Het driekoppige bestuur bekeek nog de mogelijkheid om de ronde naar september te verschuiven. Maar om verschillende redenen was dat volgens Hermans geen optie. “Daarbij doen we de formule geweld aan”, stelt Hermans. “De magie van de Boxmeerse ronde is immers dat die een dag na de finish van de Tour de France wordt gehouden. Daarvan is in september geen sprake. Je hebt als bestuur een verantwoordelijkheid om de veiligheid voor iedereen zo goed mogelijk te garanderen. Daar kun je niet mee marchanderen.”