Workshop Beachhandbal

Wanroij 11 april 2019 – Beachhandbal is hot. Meer en meer clubs omarmen deze zomervariant van de handbalsport. Het is echter geen regulier handbal op een andere ondergrond. De regels zijn gericht op Fair Play en ondersteunt een snelle en aantrekkelijke spelvorm gebaseerd op sets.

Daarom organiseert het Nederlands Handbal Verbond door het hele land heen workshops om beachhandbal beter op de kaart te zetten. Het vergroot de kwaliteit van beachhandbal wat resulteert in een betere beleving tijdens toernooien en breedtesport wedstrijden.

Beachwedstrijden duren 2×10 minuten en worden gespeeld op een veld van 12 bij 27 meter. De ‘cirkel’ is een rechte lijn over de breedte van het veld op 6 meter van de achterlijn. Elk team bestaat uit 6-10 spelers waarvan er 3 veldspelers en een keeper of specialist in het veld staan.

Per helft kun je een setpunt verdienen door deze te winnen. Eindigt een helft gelijk dan volgt een golden goal. De scheidsrechter gooit de bal op waarna het team dat als eerste scoort wint. Hebben beide teams een setpunt dan volgen shoot-outs.

Gewone doelpunten leveren 1 punt op. Je krijgt twee punten voor een strafworp (6-meter), pirouette, vliegertje of voor een doelpunt van de keeper of specialist.

Je mag je tegenstander met je lichaam sperren en frontaal met gebogen armen contact maken. Daarbij mag je met gebogen armen de tegenstander controleren en begeleiden. Je mag geen bal uit de handen van de tegenstander slaan, duwen, trekken omklemmen, aanlopen, vasthouden of in gevaar brengen.

Er wordt progressief bestraft. Dat begint meestal met een mondelinge waarschuwing en vrije worp tegen. Herhaalt zich de overtreding dan volgt een tijdelijke uitsluiting. Je speelt dan 1 aanval met een speler minder. Krijg je een 2e uitsluiting dan volgt diskwalificatie (rood). Je mag dan die wedstrijd niet meer meespelen en je team speelt 1 aanval met een speler minder. Al naar gelang de zwaarte van de overtreding kun je ook direct een uitsluiting of diskwalificatie krijgen.

Vraag je clubleiding naar het naslagwerk of meld je aan bij een volgende workshop.