Wat is handbal

Geschiedenis

Volgens de Nederlandse overlevering komt handbal uit Duitsland. Het was de Duitser Max Heiser die handbal voor het eerst spelregels gaf. In 1917 werden de eerste spelregels vastgelegd door de turnbond onder de officiële naam: ’Bestimmungen für die Abhaltung des Handbalspieles für die Damenabteilungen des Berliner Turnrathes’.

Je ziet dus dat handbal in eerste instantie alleen door meisjes werd beoefend en als tweede zie je dat het gebruikt werd door de Berlijnse Turnraad. In het begin van deze eeuw wilde men de sporttak gymnastiek verbreden door ook balspelen aan het scenario toe te voegen, aangezien voetbal een mannensport was en tennis alleen voor de elite, was handbal uitermate geschikt voor de meisjes.

Later voegden de heren zich ook toe. De Duitse speelwijze is uiteindelijk de basis geworden voor het internationale handbal. De spelregels waren een combinatie van basket-, korf- en voetbalregels. Via een uitwisseling tussen Hamburgse en Berlijnse turnverenigingen kwam handbal in Groningen terecht waar de basis werd gelegd voor het Nederlandse handbal. In die tijd werd handbal nog op aangepaste voetbalvelden gespeeld en (ook opvallend) met elf spelers. De Berlijnse Hogeschool verzorgde in 1928 tijdens de Olympische Spelen van Amsterdam een succesvolle demonstratie (met een bal die 10 centimeter groter was dan de huidige herenbal).

De eerste competities werden gespeeld. Het doelgebied was vierkant (afgeleid van het voetbal) en er mocht vanaf 5 meter geschoten worden. Ballen waren voor de keeper vrijwel niet te houden. Het waren de kleine mankementjes van een beginnende sport in opkomst. In 1930 vond de eerste strijd om het landskampioenschap plaats en in 1935 werd in Den Haag de eerste interland tegen Duitsland gespeeld. Er werd kansloos verloren met 15-2. De achterstand op handbalontwikkeling bleek toen nog te groot. In 1935 kreeg handbal zijn eigen bond, het Nederlands Handbal Verbond. Momenteel heeft de bond ruim 57.000 leden. Om praktische redenen werd handbal met zijn elfen afgeschaft en vervangen door het huidige handbal, met zijn zevenen. Ook het gras was verleden tijd en werd vervangen door ons eigen veldhandbal. Later deed eindelijk ook het zaalhandbal zijn intrede in Nederland. Op 17 juli 1947 werd in de Houtrusthallen in Den Haag de eerste demonstratie gegeven door de heren. De veldmaten bedroegen 40 bij 20 meter. 

Handbalvormen

Het is natuurlijk erg belangrijk om handbal steeds te blijven vernieuwen om nieuwe leden te werven en leden te behouden. Daarom is er in de afgelopen jaren door het NHV veel onderzoek gedaan op het gebied van handbalvormen. Uit die onderzoeken is gebleken dat de jeugdige groep handballers veel behoefte heeft aan vernieuwende en spectaculaire handbalvormen.

Gelukkig is handbal een flexibele teamsport die zich uitstekend leent om te spelen in verschillende vormen. Er is een onderscheid gemaakt tussen de verschillende doelgroepen en ondergronden. 

Minihandbal wordt gespeeld door kinderen in de leeftijd van 7 en 8 jaar (F-jeugd), maar soms doet ook jongere jeugd van 5-6 jaar hieraan mee (de kabouters). De kinderen komen zo op een speelse manier in aanraking met de handbalsport. Spelvreugde is heel belangrijk bij minihandbal, iedereen moet aan bod komen. Spelregels worden wel gehanteerd, maar in relatie tot de vaardigheid van het kind.

Mini- & kabouterhandbal is een belangrijke impuls voor het stimuleren van het (jeugd)handbal. We zijn heel erg verheugd met de mooie initiatieven die er reeds al jaren zijn, maar ook dit seizoen zijn ontstaan bij verenigingen. Het jaar 2014 staat het Jeugdhandbal dan ook als speerpunt bij het NHV op de agenda.

Op de website vind je dan ook diverse informatie en de minihandbaltoernooien staan hier ook vermeld. Wij zijn gezamenlijk met een aantal initiatiefnemers een informatiegids minihandbal aan het ontwikkelen. In deze gids staat veel informatie over minihandbal en een handleiding voor het organiseren van een minihandbaltoernooi. De hoofdlijnen wat betreft voorbereiding, uitvoering en evaluatie van een toernooi zijn hierin opgenomen. Deze gids wordt begin 2014 afgerond.

Daarnaast blijven wij benadrukken dat het uitgangspunt van kabouter- en minihandbal het handballertje zelf is en dat (wij als) begeleiders vanuit deze gedachte ook het totale gebeuren dienen te benaderen. Wij rekenen erop dat alle verenigingen hun enthousiasme met veel plezier het kabouter- en minihandbal blijven promoten. Het NHV behoudt graag deze plezierige samenwerking met de verenigingen.

Zaalhandbal

De meest gespeelde vorm van handbal is Zaalhandbal, dit wordt zoals het woord al zegt binnen in een sporthal gespeeld. Een handbalteam bestaat uit zeven spelers; zes veldspelers en één keeper. Daarnaast mogen er vijf wisselspelers op de reservebank plaatsnemen bij deze snelle en beweeglijke sport mag onbeperkt gewisseld worden. De verschillende competities zijn naar leeftijd ingedeeld.

Beach handbal

Net als Beach Volleyball en Beach Soccer wordt ook de zomerse handbalvorm “Beach Handbal” in Nederland steeds populairder. Het spel erg snel en dynamisch en vraagt hierdoor wel enige techniek en tactiek. Bijzondere regels maken het mogelijk om meer punten te scoren en zorgen voor een spectaculair scoreverloop.

Uit onderzoek uit binnen- en buitenland blijkt dat Beach Handbal een hele goede manier kan zijn om nieuwe leden te werven en daarnaast om de al actieve leden te behouden. Beach Handbal wordt (vooral) in de open lucht gespeeld en wordt dus snel gezien door toevallige voorbijgangers. Ook is Beach Handbal een goed alternatief voor de zomerperiode, om zo de leden in beweging en bij de eigen club te houden. Zowel de fanatieke jeugd als de meer recreatieve c.q. ‘flexibele’ jong-volwassenen kan met Beach Handbal een leuke extra activiteit worden geboden, buiten de reguliere zaal- en veldcompetities om.

Recreantenhandbal

Het behoud van de liefde voor het spel, het gemeenschappelijk ten strijde trekken en het samen zijn is van groot belang. Het recreantenhandbal wordt gekenmerkt door gezelligheid. De sociale contacten zijn de belangrijkste drijfveer om te blijven sporten, waarbij het plezier in bewegen centraal staat. Op deze manier zal het recreantenhandbal leiden tot een positieve spelbeleving, een prettige manier van omgaan met elkaar, het geen uiteindelijk leidt tot langdurige sportbeoefening.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.